Vi som är hängivna löpare känner nog ofta att vi vill göra allt för att maximera vår träning men att vintern här i norr ofta kan ställa till det lite.Därför har jag börjat göra en utlandssemester varje vinter där löpning står i fokus. Vissa gånger åker jag på löparläger och andra gånger planerar jag bara löpningen själv vid det resemål jag valt. Båda delarna är roliga men på olika sätt.Löpningen för mig är som en tillflyktsort som hjälper mig att komma ur ekorrhjulet eller ge mig så mycket egentid som jag behöver. Om du befinner dig i en period av löparlusta, eller du letar efter att återupptäcka dig själv genom att springa så är ett löparläger en bra idé. Där kommer du dessutom få den egentid varje människa behöver, speciellt vi småbarnsföräldrar. På det viset kommer ett löparläger ge dig både vila och maxad träning. Är du en inbiten löpare så är du nog redan som jag att löpardojorna åker med på varje semester och varje jobbresa, oavsett vart färden går.

Löpning på schemat

Många av mina finaste löparminnen har varit just när jag landat i en ny stad och dragit på mig löpardojorna för att upptäcka omgivningarna.Men frågan är om du har gjort som jag, planerat en semester nästan enbart kring löpning?

Att planera en löp-semester är som alla andra semester, förutom att resans huvudattraktion är ett lopp, ett springläger eller annat löprelaterat evenemang. Istället för att packa de vanliga resesakerna så kommer du att fylla din resväska med springkläder och skor, vaselin mot skavsår och vätskeersättning som kan behövas i varmare länder. Det som gör en sån semester mer spännande än en vanlig resa är förmågan att se en ny plats ur ett helt annat perspektiv än om du inte skulle resa dit för att springa. Löpning befriar dig från turistfällorna och gör att du kan utforska de hemliga krokarna i en stad eller upptäcka ett nytt favoritställe. Det får dig också att må bättre efter en resa. Har du någonsin kommit hem och känner att du behöver en semester från din semester? En löparsemester, särskilt en som är centrerad kring ett läger, reträtt eller lopp, kan faktiskt få dig att känna dig yngre, mer motiverad och taggad än innan du lämnade hemmet. Det är vad en semester borde handla om, både för din fysiska och psykiska hälsa och välbefinnande.

Bonus

Det finns en sak som jag gillar med löpning som är en oväntad bonus. Fram till för några månader sedan så lämnade jag alltid mobilen på rummet när jag skulle springa, tills jag hittade ett väldigt smidigt band att fästa runt armen. Jag började då att mäta mina löparrundor på en massa olika sätt för att hela tiden förbättra. En dag upptäckte jag att jag genom min löpning fått en hel del fördelar i Pokemon Go som hela familjen spelar. Eftersom jag avverkar så många kilometer så kläcker jag ägg efter ägg och de andra i familjen blir avundsjuka. Jag säger bara åt dem “börja springa ni också”.

När såväl löpning som Pokemon Go varit i fokus hela dagarna så får Pokemon ge vika för en annan typ av spel när jag slängt mig i soffan på kvällen,  kortspel, tankenötter och spelmaskiner. Det är mitt sätt att varva ned efter en heldags träning. Jag är ärligt talat oftast för trött för att läsa en bok men det är annorlunda att spela spel för man behöver inte fokusera lika mycket som när man läser en bok. Och så är mobilen lättare att hålla. Även de tillfällena är värdefulla för mig faktiskt. När jag är hemma är det full fart hela tiden med allting så det är inte ofta jag hinner, eller orkar, spela något alls. Så dessa kvällar på hotell med inga måsten alls är fantastiska! Samtidigt som jag känner att jag verkligen jobbat hårt under dagen.