Det är inte många som klarar av att ta steget och släppa all form av bekvämlighet för att bosätt sig i isolerad kåta, utan el- och rinnande vatten, i den jämtländska skogen. Men det var precis vad ultralöparen och föreläsaren Markus Torgeby gjorde när han kände att det var dags att ta en paus och reflektera över det som verkligen är viktigt i livet.

Löparens hjärta är en bok som inte enbart handlar om kärleken till löpningen utan även om att hantera svåra livssituationer och att hitta sig själv i en omgivning som är full av störande moment som ständigt pockar på ens uppmärksamhet. Dokumentärfilmen om Markus Torgeby, ”Löparen”, visades på Sveriges Television 2002 men det var först 13 år senare som boken om den här viktiga perioden i författarens liv kom ut.

Lämna allt för att hitta rätt igen

Markus Torgeby har länge varit en känd profil, för att inte säga ikon, bland löpare och han har inspirerat många, inte minst genom ovan nämnda dokumentärfilm. Men även om löpningen är en stor del av boken är den inte det mest centrala. Här handlar det istället om att göra det man måste, hur drastiskt ens omgivning än kan tycka att det är, för att hitta sig själv och den man vill vara. För Markus Torgeby var den lösningen att bosätt sig i en ensligt belägen kåta, utan några som helst bekvämligheter i form av elektricitet och rinnande vatten, i den jämtländska skogen. Det skulle ta fyra år innan han hade bearbetat de omständigheter som fick honom att fatta det radikala beslutet och för att hitta sig själv. Genom hela resan fanns löpningen och kärleken till löpningen med som en röd tråd.

Löpning en del av livet

Redan som ung var Markus Torgeby en lovande löpare och löpningen hjälpte honom att hantera de känslor som uppstod i och med att han levde med en mamma som var sjuk i den degenerativa muskelsjukdomen multipel skleros, MS. Men träningen och löpningen påverkade honom även mentalt och då inte i en positiv riktning. Han kunde inte hantera den press och stress som en ung löpare utsätts för. Löpningen tog Markus Torgeby till Afrika och där fick han träna ihop med löpare som, bokstavligen, levde med och för löpningen dygnet runt. De krav som Torgeby satt på sig själv och den press han utsattes för utifrån gjorde att han intalade sig själv att ett minimalt matintag var lösningen för att bli en bättre löpare.

Ingen handbok för löpning

Löparens hjärta är inte en handbok om löpträning, även om löpning går som en röd tråd genom hela boken. Det är snarare en bok om hur man kan anamma en livsstil för att kunna hantera det uttalade och outtalade krav som omgivningen ställer på en. Boken är även en tankeställare när det kommer till hur lätt det är att följa med strömmen, ständigt ta den enklaste vägen ut och undvika så många jobbiga livsbeslut som möjligt och vad som faktiskt händer med oss när vi bara blir en i mängden istället för att skapa ett liv med hög livskvalitet. Löparens hjärta handlar snarare om att hitta balans i livet och få en stark koppling mellan hjärta och hjärna och våga följa sin magkänsla.