Året var 1898 och de olympiska spelen i olympiastaden i Aten skulle avslutas med ett maratonlopp. 17 löpare, varav 13 var från Grekland och resterande från 5 olika länder var med och sprang på distansen. Den grekiske löparen Spiridon Louis var den som var allra snabbast i loppet och jublet från de grekiska supportrarna visste inga gränser. Spiridon Louis sprang distansen 40 kilometer på tiden 2,58,50 och blev med den första marathon vinsten historisk. En maratondistans är en avsevärd sträcka, det är 42 195 meter av svett och tårar. Att ta sig i mål är inte helt självklart, men de som lyckas med det är alla vinnare. Sverige har en hel del lopp och några av dem listas nedan.

Stockholm marathon

Det allra första maratonloppet utanför ett OS stadium var New York Marathon som arrangerades för första gången 1970. Inspirerad av detta startade de svenska friidrottsklubbarna Spårvägen och Hässelby det allra första Stockholm Marathon i augusti 1979. 2155 personer sprang distansen varav 69 av dem var kvinnor.

Idag finns det ett 30 tal marathon lopp i Sverige varav några är lite mindre än andra. Med 12 353 anmälda löpare i 2019 års tävling är det klassiska Stockholm marathon fortfarande det allra största i Sverige. Rekordåret 2014 anmäldes 21 942 stycken löpare från hela 93 stycken olika länder, 16 075 av dem kom i mål vilket även det var rekord. För att få fullfölja loppet måste man passera tre stycken olika kontroller inom en viss utsatt tid, dessa kontroller ligger på Lindarängsvägen, Strandvägen och på Lundagatan. Sex timmar efter start så stängs målgången vilket gör att om du inte springer snabbt nog har du inte möjlighet att fullfölja loppet.

Göteborg marathon

Loppet i goa Göteborg anordnas under varje oktober. I år firar man 45 års jubileum och anrika Slottsskogsvallen står som vanligt för start och för mål. Göteborgs marathon är en bana perfekt för att göra en bra tid på då den är flak och relativt rak, tidvis springer man också precis vid havet och du kan nästan urskilja lukten av tång under tiden man springer. Loppet har en maxgräns på 1000 anmälningar.

Växjö marathon

Växjö löparklubb står värd när Växjö maratonlopp går av stapeln i oktober varje år. Med cirka 300 löpare är det ett av de största maratonloppen i Sverige. Loppet anordnades redan 1994 och vanns då utav en småländsk tävlandet ifrån Hultsfreds löparklubb. Väl i mål har du sprungit åtta hela varv runt vackra Växjösjön.

Jönköping marathon

Endast anordnat sedan 2017 är det ett av Sveriges nyare tävlingar. Starten på maratonet sker i knektaparken och målet är vid munksjöbron och de vackra omgivningarna gör sitt när det kommer till att orka ta sig runt. Intresset för att springa har sedan starten varit rekordstort och med omkring 2000 deltagare är det en ordentlig folkfest när löparna sätter igång. Sedan starten 3 år sedan har loppet varit fulltecknat vid varje start och förhoppningen är att loppet ska fortsätta växa i framtiden.