För att må bra så behöver man aktivt röra på sig. Det innebär med andra ord att man behöver träna för att må bra i både kropp och stjäl. En träningsform som har visat sig ha många bra effekter är löpning men vilka positiva effekter får egentligen den som regelbundet väljer att springa? De positiva effekterna är såklart många men bland annat att man blir gladare och att det finns en stor chans till ett längre liv.

Ett friskare liv

Man blir gladare. Genom att aktivt välja att springa så kommer man också att må bättre och då också bli gladare. Det har nämligen bevisats genom forskning att man får fler positiva tankar i jämförelse med en person som inte är lika aktiv med sin träning. Dessutom så frigör löpning endorfiner som är det så kallade ‘lyckohormonet’ vilket kommer göra att man ibland får känslan av lycka.

Man blir smartare. Att man kan bli smartare genom att regelbundet springa kan kanske låta lite märkligt men det är sant. Detta beror på att motionen man får genom att springa ökar produktionen av BDNF vilket är ett protein i hjärnan som är bra för flera av hjärnans funktioner. Chansen till att få bättre minne och att inlärningsförmågan blir starkare kommer att öka genom att man frivilligt väljer att springa.Man håller sig frisk. Genom att aktivt springa så är chansen stor att immunförsvaret blir starkt. Immunförsvaret blir som bäst om man tränar regelbundet på en måttlig nivå, sover bra och håller en bra kost. Genom att träna måttligt så kommer också ens matsmältning att bli betydligt bättre och chansen till att man skulle bli förstoppad minskar. Det innebär då också att det inte heller är bra att träna för hårt och det är därför viktigt att alltid lyssna på kroppen. Det har också visat sig att löpning minskar risken för sjukdomar så som demens, diabetes typ 2, cancer och hjärtinfarkt. Vill man hålla sig frisk och faktiskt leva ett längre liv så bör man fundera på att börja springa.Stressen minskar. Det har visat sig att löpning ofta hjälper en att hantera jobbstressen vilket är bra då det ofta är arbetet och stressen där som ligger i grunden till att folk blir stressade på ett sätt som går ut över deras liv och bara ger en negativ effekt. Löpning minskar dessutom halterna av stresshormonet kortisol så att välja att regelbundet springa är enormt viktigt i ett samhälle där många människor ofta känner sig stressade av olika anledningar.

Tröttheten minskar. Genom att regelbundet välja att springa så kommer sömnen bli bättre och blir sömnen bättre så kommer man också att bli piggare. Genom att man är piggare så blir man också gladare, mer uthållig och också allmänt på bättre humör. Fördelarna med att springa är alltså många och vill man må bra så är löpning ett bra alternativ till att kunna må bra. Bra att tänka på kan vara att inte spinga för sent på kvällen eftersom det inte kommer att gynna sömnen.