Är du ute efter en ordentlig utmaning eller har du sprungit ett antal maraton och känner att det är dags att ta nästa steg? Då kan ultralöpning var något för dig. Definitionen på ultralöpning är att springa längre än de 42195 meter som ett maratonlopp är, men en del anser att det handlar om ultralöpning först vid 100 000 meter eller 10 mil. Oavsett vilket så är det så mycket mer än bara att springa långt det handlar om när det kommer till att vara ultralöpare.

Att vara ultralöpare handlar mer om en livsstil och ett tankesätt än antal meter som man ska springa. Alla som håller på med ultralöpning har någon gång tagit det första steget in i sporten och gemenskapen och några har valt att dela med sig av sina erfarenheter om hur det var att börja. I den här artikeln kommer du få lite information som kanske kan ge dig en knuff i rätt riktning.

Åtta tips till en blivande ultralöpare

Det är alltid bra med några taktfasta tips när man börjar med något nytt. Här kommer några konkreta tips:

  1. Sätt upp ett mål för din ultrasatsning
  2. Träna in tekniken för att springa så skonsamt som möjligt
  3. Sov ordentligt
  4. Minimera stress genom att kartlägga stressfaktorerna i ditt liv
  5. Ät rätt sorts mat för att stärka kroppen
  6. Träna upp din styrka
  7. Ät och löpträna
  8. Spring längre än 42 195 meter

Det viktigaste för planeringen och träningen i ultralöpning är målet, som bör vara satt inom ett rimligt tidsperspektiv och som bör vara mätbart. Målet motiverar till rörelse och är ett verktyg som hjälper dig att upprätthålla din träning. Det kan handla om att springa 50 km innan året är slut eller att kunna bocka av 100 kilometer på en månad i din träningsdagbok. Sätt också upp delmål som sporrar dig att nå målet.

Startlinjen är fokus i ultralöpning

När det kommer till ultralöpning är det viktiga att komma till start. För att lyckas med det är skonsamt ett ledord. Ska du klara att springa långt är det livsviktigt att kroppen är hel och håller ihop hela vägen. Det gäller den kontinuerliga träningen såväl som själva loppen. Ett sätt att uppnå skonsamhet och bygga upp kroppen för påfrestningen är att springa med låg puls och hög stegfrekvens. Din puls ska inte vara högre 180 slag minus din ålder och stegfrekvensen bör ligga på ungefär 180 steg per minut.
Utöver det är det viktigt att du sover ordentligt eftersom sömn är grunden till återhämtning och välmående. Stress är det värsta en ultralöpare kan råka ut för och när det kommer till stress lever våra kroppar kvar på stenåldern. Kroppen har inte förmågan att skilja på olika typer av stress, det spelar ingen roll om det är stress i arbetslivet, vardagspusslet eller på grund av tuffa intervallpass, kroppen reagerar på all stress som är långvarig.

Mat är hälsa

Om du vill bygga upp din kropp så att den fungerar optimalt när det väl gäller är rätt sorts och rätt mängd mat oerhört viktigt. Ät balanserad och näringsriktig mat. Du måste också fylla på med energi när du springer. För att vänja kroppen vid att processa näring samtidigt som du springer kan du träna direkt efter middagen. Variera det med att springa på morgonen, innan du har ätit frukost, för att vänja kroppen vid rörelse på tomma energinivåer.